Shopping

Shopping i Zürich

zurich shoppingZürich har rykte om att vara lite av en stad för shopping, även om den inte helt kommer upp i samma klass som London eller Paris. Särskilt Bahnhofstrasse är känd runt om i världen som en av de mest exklusiva och dyra shoppinggatorna i världen. För schweizisk och urban design är området kring Langstrasse en bra plats att spana in. Vad det gäller köpcentra och gallerior, kan inte Schweiz matcha andra europeiska länder där enorma centra är tidens melodi. Men kanske det är en bra sak. Köpcentret Sihlcity, som du lätt når som turist öppnade 2007, är ett exempel på en innovativ utveckling i segmentet. Gallerior och bra shoppingområden i staden listas här tillsammans med annat intressant. Kom ihåg alla butiker är stängda på söndagar förutom på järnvägsstationerna.

Bahnhofstrasse: Bahnhofstrasse leder från centralstationen till sjön och är mestadels en gågata nästan utan trafik. Se dock upp för spårvagnarna. Den är världsberömda för sina lyxiga butiker: här kan du hitta smycken, klockor och designerbutiker samt de stora varuhusen Jelmoli, Globus och Manor. Under de senaste åren har mer stora utländska företag som Apple har öppnat butiker på Bahnhofstrasse vilket undanträngt vissa traditionella Zürich-företag. Vissa säger Bahnhofstrasse börjat förlora sin atmosfär. Att ta en promenad på den berömda gatan är ett måste för varje vän av shopping. Vandra in i på sidogatorna, där butikerna inte är mindre lyxigt och lite mer ovanliga små pärlor finns att finna.

Niederdorf: Även om Niederdorf – del av den gamla stadsdelen öster om floden Limmat – är bättre känd för restauranger och nattliv än för shopping, är det väl värt att utöka din shoppingtur till denna del. Längs gatorna Limmatquai och Niederdorf – både gågator – hittar du mindre butiker med aktuell streetware, fina skor och modebutiker. De mindre gränderna är också väl värda en titt.

Gamla stan: I gamla stan mellan Bahnhofstrasse och floden Limmat är ett annat shoppingområdet värt att uppsöka. Prova den bilfria gatan Rennweg till exempel, med internationella klädmärken och butiker eller Storchengasse med dess lyxiga designbutiker, en äkta inhemsk leksaksbutik samt bestick och souvenirbutiker.